سالنامه اقتصاد ۱۴۰۳،
مروری بر مصوبات مهم مرکز ملی فضای مجازی در سال ۱۴۰۳
توسعه دهندگان: مرکز ملی فضای مجازی که زیر نظر شورای عالی فضای مجازی کشور تاسیس شده است، تصویب چند سند مهم مانند تصویب سند روبرو شدن با قمار در فضای مجازی، ابلاغ و تصویب سند ساماندهی رمزدارایی ها و غائی شدن پیشنویس سند تبلیغات تجاری در فضای مجازی در سال قبل در کارنامه کاری خود ثبت نمود.
به گزارش توسعه دهندگان به نقل از ایسنا، مرکز ملی فضای مجازی بر طبق حکم مقام معظم رهبری و زیر نظر شورای عالی فضای مجازی کشور تاسیس شد. در این حکم مربوط به سال ۱۳۹۰ آمده است: «این شورا (شورای عالی فضای مجازی) وظیفه دارد مرکزی به نام مرکز ملّی فضای مجازی کشور بوجود آورد تا اشراف کامل و به روز نسبت به فضای مجازی در سطح داخلی و جهانی و تصمیم گیری نسبت به نحوه مواجهه فعال و خردمندانه کشور با این مساله از حیث سخت افزاری، نرم افزاری و محتوایی در قالب مصوّبات شورای عالی و نظارت بر اجرای دقیق تصمیمات در همه سطوح تحقق یابد. در آخر انتظار دارم، ضمن تسریع در تشکیل مرکز ملّی فضای مجازی، رییس و اعضاء محترم شورا تلاش بایسته را در راستای دستیابی این مرکز به اهداف تعیین شده به کار برند. کلیه دستگاه های کشور موظف به همکاری جامع با این مرکز هستند.» شورای عالی فضای مجازی هم به استناد این حکم، اساسنامه مرکز ملی فضای مجازی را به تصویب رساند.
مواجهه فعال و مبتکرانه با فضای مجازی در سطح ملی و جهانی و توسعه آن به میزان آمادگی قطعی نظام (از نظر فنی و محتوایی) جهت استفاده از فرصت ها و روبرو شدن با تهدیدات آن، به حداقل رساندن اتکای کشور به کشورهای دیگر در استفاده از فضای مجازی و توابع آن در حوزه های فنی، جذاب سازی و غنی سازی محتوا و خدمات بومی جهت پاسخگویی حداکثری به نیازهای داخلی، آموزش عمومی و فرهنگ سازی در راستای بالابردن سواد اینترنتی، هشیارسازی مردم در مورد مخاطرات فضای مجازی و انگیزه دادن به مردم برای روبرو شدن با مخاطرات آن در زندگی فردی و اجتماعی، حضور خلاقانه جمهوری اسلامی ایران در فضای مجازی در دو عرصه سخت افزاری و نرم افزاری بویژه در راستای ابداع خدمات نو، قوی و جذاب، ساماندهی تبادل اطلاعات با شبکه جهانی تعدادی از اهداف و سیاستهای ذکر شده توسط این مرکز است.
مهم ترین مصوبات مرکز ملی فضای مجازی در یک نگاه
آغاز بررسی اسناد راهبردی فضای مجازی کشور همچون اقداماتی بود که اوایل تابستان در نشست کمیسیون عالی تنظیم مقررات کشور با حضور اعضاء کمیسیون و نمایندگان دستگاه های مرتبط بررسی گردید. این سند که توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در ده فصل تهیه شده، بدنبال ایجاد مسیر و نقشه راهی است تا در کنار صیانت از سرمایه های اطلاعاتی و بومی، زمینه بهره مندی لایه های مختلف مدیریت کشور شامل حکمرانان و سیاست گذاران، صاحبان کسب وکار و عامه مردم را از ظرفیت داده های کشور فراهم آورد.
در افق درنظر گرفته شده برای این سند تا سال ۱۴۱۰ کشور باید زیست بوم داده یکپارچه، هماهنگ و کارآمد بمنظور حکمرانی، اقتدارآفرینی، مدیریت و بهره برداری شفاف و امن از داده ها برای ایجاد ارزش در امتداد منافع ملی به کمک به روزترین ابزارها، استانداردها و رویه ها بوجود آورد. با افتتاح دولت چهاردهم مرکز ملی فضای مجازی نسبت به پیگیری اسناد دستگاه های متولی از وزرای جدید اقدام نمود و سبقه تمامی اسناد در اختیار وزیران مربوطه قرار گرفته است.
حسین دلیریان- سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی- دراین خصوص گفته است از ۳۹ اقدام سند استراتژیک فضای مجازی تا حالا ۶ اقدام بر طبق مصوبات قبلی شورای عالی فضای مجازی درحال اجرا بوده است. خوشبختانه با پیگیری مستمر مرکز ملی فضای مجازی، روند پیگیری و ارسال پیش نوس اسناد در دستگاهها بهتر شده است اما بازهم نیاز به سرعت بالاتر و ممارست بیشتری از طرف دستگاه های متولی و همکار وجود دارد.
در سالی که گذشت پیشنویس سند تبلیغات تجاری در فضای مجازی از مجموعه اسناد راهبردی فضای مجازی، غائی و جهت تصویب تحویل مرکز ملی فضای مجازی شد. این سند که متولی تدوین آن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، بدنبال ساماندهی و نظام مند سازی تبلیغات تجاری در فضای مجازی در امتداد پیشرفت اعتماد و اطمینان، رعایت ارزش های اسلامی و ایرانی و با اهمیت تر از همه، حفظ حقوق مصرف کنندگان و مردم است.
تنظیم گری تبلیغات در فضای مجازی، منجر به سالم سازی و شفاف سازی اقدامات شده و این اقدام، انگیزه کسب وکارها به فعالیت در پیامرسان ها و سکوهای داخلی را باتوجه به وجود آمدن فضایی امن و قانونمند، تقویت خواهدنمود. بر طبق این پیش نویس، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مسئول پیگیری تخلفات و اعلام آنها خواهد بود و در صورت عدم همکاری متخلفان، وزارت ارشاد می تواند بوسیله مراجع قانونی برای برخورد با آنها اقدام نماید.
دولت هوشمند و مهم ترین اقدامات مرکز ملی فضای مجازی
سند دولت هوشمند از مجموعه اسناد سند استراتژیک فضای مجازی کشور است که در امتداد پیشرفت فاکتورهای دولت دیجیتال و بدنبال آن ارائه خدمات با کیفیت و برخط برای افزایش رفاه مردم تدوین شده است. بر این اساس قرار گرفتن بررسی پیشنویس سند دولت هوشمند در دستور کمیسیون عالی تنظیم مقررات، همچون اقداماتی است که توسط این مرکز در سال ۱۴۰۳ انجام شد.
پیش نویس سند حالا در دستور کار بررسی در کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور قرار گرفته و مقرر است در جلسات این کمیسیون بررسی شود. مطابق این سند، برای تحول دیجیتال دولت، یک راهبرد هفت گانه طراحی شده که با تحقق آن، خدمات بهتری به مردم عزیز کشورمان ارائه خواهد شد. قابل ذکر است، چشم انداز دولت هوشمند ایران برای افق ۱۴۱۰ تعریف شده است که در افق این چشم انداز، انتظار می رود علاوه بر دیجیتالی شدن تمامی خدمات عمومی، دولت با پیش بینی نیازهای شهروندان تعامل هوشمندانه تری با آنها داشته باشد.
علاوه بر موارد گفته سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی از تحویل پیشنویس سند دیگری به نام ترویج سواد فضای مجازی به مرکز ملی فضای مجازی آگاهی داد. کمیسیون عالی پیشرفت تولید محتوای فضای مجازی کشور بعد از دریافت نظرات دستگاه های همکار در تهیه این پیشنویس شامل شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و سازمان پدافند غیر عامل کشور، پیشنویس غائی شده را برای اعضاء شورای عالی فضای مجازی کشور ارسال کرده و نظرات آنها را دریافت خواهدنمود.
به گفته این مقام مسئول سند ترویج و پیشرفت سواد فضای مجازی اقدام ۲۸ سند استراتژیک فضای مجازی کشور بوده که مرجع تصوب آن کمیسیون عالی پیشرفت تولید محتوای فضای مجازی کشور درنظر گرفته شده است بدین سبب این سند بعد از بررسی و تصویب غائی در این کمیسیون، جهت اجرا به دستگاه های مربوطه ابلاغ خواهد گردید.
همچنین اواسط زمستان سند ساماندهی رمزدارایی ها تصویب و ابلاغ گردید. بر طبق اعلام این مرکز، تنظیم گران بخشی حوزه های مختلف رمزدارایی ها مشخص شدند و برای تسهیل فعالیت بخش خصوصی و همین طور نظارت دقیق تر بر کارها، حوزه های فعالیتی به یک یا چند تنظیم گر شامل بانک مرکزی، وزارت صنعت، معدن، تجارت، شورای ملی تامین مالی، سازمان بورس اوراق بهادار واگذار شد.
این مصوبه، ضوابط فعالیت تنظیم گران بخشی، قواعد کلی فعالیت در عرصه رمزدارایی ها، سیاستها و اهداف این حوزه را مشخص و گام مهمی در راستای بکارگیری فناوری های بلاکچینی است و در عمل پس از سال ها، کاربرد این فناوری ها را تنظیم گری و ساماندهی کرده است.
مقابله مرکز ملی فضای مجازی با قمار آنلاین
البته مصوبات مرکز ملی در سال ۱۴۰۳ به این موارد ختم نمی شود و کمیسیون عالی پیشرفت تولید محتوای فضای مجازی کشور، کلیات برنامه عملیاتی و تقسیم کار دستگاهی در عرصه فرهنگی اجتماعی سند روبرو شدن با قمار در فضای مجازی را تصویب کرد.
با توجه به ابعاد گسترده پدیده قمار شامل خروج سالانه بالاتر از ۲۰ همت ارز از کشور و ابتلای چند میلیون نفر به این لطمه اجتماعی، کمیسیون عالی پیشرفت تولید محتوای شورای عالی فضای مجازی کشور کلیات برنامه تقسیم کار دستگاهی و برنامه عملیاتی ابعاد فرهنگی اجتماعی سند پیشگیری و روبرو شدن با قمار در فضای مجازی را تصویب کرد.
در این سند، ۶ برنامه عملیاتی در عرصه های آگاهی بخشی، فرهنگ سازی، راهکارهای جایگزین، مراقبت و درمان، حمایت اجتماعی و پایش و تنظیم گری بیان شده است. همچنین، برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و طولانی مدت عملیاتی برای دستگاه های مسئول همچون دادستانی کل کشور، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان بهزیستی، مرکز مدیریت حوزه های علمیه، صدا و سیما، فرماندهی انتظامی کشور، معاونت پیشگیری قوه قضائیه، وزارت آموزش و پرورش، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی طراحی شده است.
نهایتاً بعد از تصویب کلیات این برنامه، قرار شد کارگروه تخصصی با دستگاه های ذی ربط تشکیل گردد تا در مورد اولویت اقدامات، مسئول برنامه ها و راهبری و پیگیری اجرای آنها، تصمیم گیری کند و تمامی دستگاه های مسئول در این سند، بعد از ابلاغ موظف خواهند شد تا گزارش اقدامات و پیگیری های خودرا به مرکز ملی فضای مجازی در مدت زمان تعیین شده برای هر برنامه ارسال نمایند.
با نزدیک شدن به انتها سال چهارمین جلسه شورای عالی فضای مجازی در دولت چهاردهم انجام شد که در آن اصلاحات پیشنهادی درباره ی سند سیاستها و الزامات تعرفه گذاری شبکه و تسهیم درآمد محتوا با رای موافق اعضا به تصویب رسید. سید محمد امین آقامیری- رییس مرکز ملی فضای مجازی- معتقد می باشد طراحی سند تسهیم درآمد ترافیک تولیدکنندگان محتوا موجب تقویت تولید محتوا در کشور، پایداری آن و توسعه عدالت در این زمینه خواهد شد.
رفع فیلترینگ؛ گام مهم مرکز ملی فضای مجازی
اما یکی از مهم ترین خبرهای این مرکز را می توان رفع محدودیت های دسترسی به برخی سکوهای پرکاربرد خارجی در گام نخست دانست. اعضاء شورای عالی فضای مجازی، ضمن تأکید بر اهمیت حکمرانی قانونمند در فضای مجازی، در گام نخست، با اکثریت اعضا، به رفع محدودیت های دسترسی به برخی سکوهای پرکاربرد خارجی شامل واتساپ و گوگل پلی، رای مثبت دادند. در این نشست، موضوع بازبینی در سیاستهای مسدودسازی، مجدد طرح و بعد از ارائه نظرات دستگاهها، که قبل تر مورد بررسی قرار گرفته بود، در جلسه عنوان شد.
پس از بحث و بررسی، اعضا ضمن تأکید بر اهمیت حکمرانی قانونمند در فضای مجازی، در گام نخست به رفع محدودیت های دسترسی به برخی سکوهای پرکاربرد خارجی شامل واتساپ و گوگل پلی، با اکثریت اعضا رای مثبت دادند.
فعلا
منبع: pcdevelopers.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب